Ті, кому за 40, мають право на працю!



23 грудня 2010 року Конфедерація профспілок недержавного сектору економіки Чернівецької області провела круглий стіл на тему «Право на працю для тих, кому за 40» в рамках проекту, що підтримано Міжнародним фондом «Відродження».  
Метою  круглого столу було визначення та обговорення кола проблем, пов’язаних з дискримінацією громадян за віковою ознакою при працевлаштуванні та захисту їхніх трудових прав, погодження співпраці зацікавлених сторін – органів влади, роботодавців, профспілок та громадських організацій.До участі у цьому заході були запрошені представники територіальної державної інспекції праці, обласного центру зайнятості, організації роботодавців, обласної ради ветеранів, профспілкових, громадських організацій, експерти.
Голова обласної ради Конфедерації профспілок недержавного сектору економіки Чернівецької області Лідія Анциперова зазначила — «В Україні має місце дискримінація людей старшого віку  щодо їхніх прав на працю! Проблема  існує давно, вона болісна, зачіпає багато людей, але донині не привертала уваги громадськості. Це проблема дискримінації трудових прав громадян за віковою ознакою. І мова йде не про молодь, як ми вже звикли, а про кожного третього працездатного громадянина – про тих, кому за 40 -  45. Ця проблема особливо  актуальна та стає дедалі гострішою в умовах здійснення пенсійної реформи в Україні та підвищення пенсійного віку.Реалізація права  літніх людей на працю є важливим елементом забезпечення гідного рівня та якості життя».
Заступник начальника Чернівецького обласного центру зайнятості Ольга Шевчук  розповіла про те, як вони намагаються вирішувати цю проблему: «У 2010 році в нас перебувало на обліку 27 тисяч безробітних: 11 тисяч ми працевлаштували, ще 11 тисяч залучили до громадських робіт, було проведено 100 семінарів, в яких взяло участь 1500 роботодавців. Ми поставили в школах міста 130 профорієнтаційних терміналів, будемо продовжувати це робити. База вакансій в нашому центрі зайнятості відкрита по всій Україні – будь-який громадянин може звернутися до нас за допомогою у пошуку роботи. Якщо всі зацікавлені сторони будуть співпрацювати у вирішенні цієї проблеми, зокрема використовуючи європейський досвід, – тоді буде результат».
Валентина Панчишина, начальник відділу Територіальної державної інспекції праці у Чернівецькій області ознайомила присутніх з діяльністю цієї структури. «Територіальна інспекція праці – це орган, який  контролює дотримання трудового законодавства щодо найманого працівника. Працюємо вже 10 років. Ми проводимо перевірки, як правило, з ініціативи найманого працівника. Потрібно вести роз’яснювальну роботу, тому що багато людей не знає, що таке Територіальна інспекція праці. Є успішні приклади вирішення проблем найманих працівників».
         Україна, як і більшість європейських країн, переживає складний демографічний період, який характеризується дедалі більшим старінням населення, що обумовлює цілу низку економічних та соціальних проблем. Основними напрямками подолання наслідків проблеми старіння населення є, з одного боку, регульована трудова міграція, а з іншого боку – залучення людей старшого віку до дедалі довшої активної участі у соціально-економічних процесах.  Це відбувається, зокрема, шляхом підвищення пенсійного віку та реалізації державних та регіональних програм працевлаштування  людей старшого віку.
Проблема старіння населення в Україні викликає нестачу трудових ресурсів, особливо кваліфікованих, значне і дедалі зростаюче навантаження на пенсійну систему та соціальні витрати бюджету. В цих умовах виглядає парадоксальним, що ті, хто ще не досяг пенсійного віку, мають найбільші проблеми у працевлаштуванні і часто стикаються із явним, або прихованим порушенням їхніх трудових прав.
Найбільш часто порушення трудових прав громадян віком понад 40-45 років, а фактично їхня дискримінація за віком, відбувається при прийнятті на роботу. Саме вони найчастіше потрапляють під скорочення, переведенняна нижче оплачувану посаду чи отримують зарплатню «у конвертах».Проблеми людейстаршого вікузалишаються поза увагою держави та суспільства. Це відбувається через нехтування роботодавцями трудових прав працівників, незнання громадянами у повній мірі своїх трудових прав, а також через те, що їхні інтереси у цій площині не представлені профспілковими, іншими громадськими організаціями.
Обмеження за віком присутні у більшості об’яв про вакансії. Роботодавці пропонують місця молодим людям до 30-35-40 років.  Рівень безробіття в категоріях молоді та літніх людей – найвища. До цього варто додати, що саме в цих групах ще має місце дискримінація за рівнем заробітної плати, тут розповсюджені такі явища як нелегальне працевлаштування та заробітна плата «у конвертах». Навіть за наявності фаху та досвіду старшим людям важче працевлаштуватися, в тому числі в органах державної влади та місцевого самоврядування.
 Наразі в Україні практично немає позовів до суду по дискримінації у сфері трудових відносин. Чи може хтось відстояти свою позицію в суді при незаконній відмові при прийнятті на роботу?
«Ми будемо співпрацювати з Центром зайнятості, організаціями роботодавців, громадськими організаціями, профспілками, органами  влади у питанні забезпечення законних трудових прав громадян. Сподіваюся, що наша спільна робота стане першим кроком, аби привернути  суспільну увагу до наявної проблеми забезпечення трудових прав громадян та створити у Чернівецькій області дієвий механізм збільшення рівня легальної зайнятості,  забезпечення трудових прав людей старшого віку. Ми також закликаємо громадян, які стикаються з проявами дискримінації за віковою ознакою звертатись до нас для відстоювання своїх прав. Ми плануємо звернутись до місцевих депутатів та до Верховної Ради України щодо привернення їхньої уваги до наявної проблеми,внесення змін до трудового законодавства. Велику надію ми покладаємо на співпрацю із засобами масової інформації, тому що усвідомлення  проблеми – це перший  крок до її вирішення», — наголосила Лідія Анциперова.
Конфедерація профспілок недержавного сектору економіки Чернівецької області, тел. (0372) 57-41-18.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте