Відбулася традиційна Вашківецька маланка






         Хоча свято Маланки поширене в багатьох куточках Буковини, саме Вашківецька маланка  претендує на лаври головного українського карнавалу.
         Як і в попередні роки, Вашківецька Маланка-2011 не обійшлася без традиційних учасників дійства: «дід», який наливає кожному  горілки, «баба», яка вимітає злий дух, «циган» водить на ланцюгу «ведмедя», «індійці»,  Жид, Смерть, Пан, Паня…Був на Маланці  і традиційний герой свята — Бук Шандер, який служив у почесній варті при Австрійській імперії. Бук Шандер одягнутий у справжній костюм тих часів.
         Кожен вашківецький кут (Горішній, Гнатишин, Затепличний, Старий, Долішній) вибирає провід з «Козака», «Вулана», Бук-шандаря та самої «Маланки». Переберія заходить до кожної хати, влаштовує  парад традиційних масок та костюмів  з усіх куточків міста.Традиційна Маланка керує святом і збирає докупи Маланку з усіх  кутів.  За словами жительки м. Вашківців Люсі  Стринадко, син якої Юрій постійно організовує Маланку в Горішньому куті, традиція проведення  Вашківецької Маланки не втрачається з роками, а тільки набуває обертів.
        Починається маланкування опівночі 13 січня, а закінчується дійство купанням в річці Теплиця, температура води якої є однаковою і влітку, і взимку.

3 коментарі

Віталія Козменко
красномовні заголовки плакатів, запорожець спеціально розфарбований до маланки, купання у річці… як це прекрасно, що в цьому світі люди не втрачають почуття гумору!
Галина Єреміца
як на мене, то в сучасному світі без почуття гумору не вижити.
Антон Шкуро
Наша маланка то дійсно аналог карнавалів у Бразилії. І взагалі, мабуть, це дійство можна буде приписати в мистецтво, що сприймається, як вдале збереження традиційного укладу українського народу.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте