В Чернівцях активізувався профспілковий рух




                       24 січня 2011 року в готелі «Черемош» відбулася прес-конференція представників профспілкового руху з приводу можливості створення профспілкових організацій підприємців та підприємств малого і середнього бізнесу на Буковині після акцій протесту проти Податкового кодексу України та громадське обговорення урядового законопроекту про пенсійну реформу. Перед цим представники профспілкового руху Буковини мали зустріч з підприємцями Чернівців, де обговорили Податковий кодекс та відповідали на  численні питання щодо ведення бізнесу в нових умовах.
        З журналістами спілкувалися Володимир Дорош  - Всеукраїнське громадський рух «Місто волі», Лідія Анциперова – Голова Конфедерації профспілок недержавного сектору економіки, Голова профспілок захисту підприємців м. Чернівці Марія Філіпчук, Валерій Бордіян – директор Асоціації ринків Буковини.
        Зі столиці на прес-конференцію завітав В’ячеслав Рой – Голова Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України, який їздить містами України і допомагає людям  зорієнтуватися  в їхніх правах. Зокрема, він розповів про те, що підприємці мають право на лікарняні, путівки (ті, хто на єдиному податку), хоча мало хто з підприємців про це знає. В’ячеслав Рой пояснив присутнім, що ці питання має вирішувати профспілка. 
        «Події у столиці та їх підтримка на місцях засвідчили, що владу можна змусити рахуватися з народом та виконувати його вимоги. Саме завдяки активній позиції громадян вдалося домогтися часткових змін Податкового кодексу. І цю роботу ми продовжуватимемо і надалі. Тому ми маємо згуртуватись навколо захисту прав та законних інтересів підприємців – для цього створюються незалежні профспілки», — розповів Володимир Дорош.
        Марія Філіпчук поінформувала ЗМІ про те, що 18 грудня 2010 року  була започаткована профспілка захисту підприємців м. Чернівці (Калинівський ринок та «Добробут», де працюють близько 13 тисяч підприємців). «Проти активістів, підприємців  податкового майдану чиниться тиск, порушуються кримінальні справи, зокрема на члена нашої профспілки Лідію Гаїну. Щоб протистояти владі в правовому полі ми і створили профспілку, яка покликана захищати підприємців. Ми маємо виробити таку систему захисту, щоб заробляти кошти, платити посильні податки, і знати, на що ці податки використовуються», — заявила Голова новоствореної профспілки. 
        Лідія Анциперова розповіла про роботу Конфедерації профспілок недержавного сектору економіки, про успішні приклади захисту прав підприємців (підприємство «Арго»): «Ми працюємо з громадськими організаціями,  ведемо діалог з владою, піднімаємо суспільно-важливі проблеми, постійно присутні  в інформаційному полі, запозичуємо міжнародний досвід. Важливо, щоб  профспілка  була незалежною від політичних партій (і саме такою є наша профспілка), оскільки саме вони часто використовують профспілкові організації в свої корисних політичних цілях. Європейський досвід показує, що навпаки, політичні партії  звертаються за підтримкою до профспілок».
        Необхідність  згуртування підприємців для забезпечення своїх прав підтримав і директор Асоціації ринків Буковини Валерій Бордіян, який нещодавно очолив первинну профспілкову організацію ринку «Буковинський». 
        Щодо ситуації довкола Лідії Гаїни, Володимир Дорош повідомив,  що мав зустріч з нею в лікарні й одразу після цього відправив офіційне звернення   Президенту України В.Януковичу:
Вих. № 1/11 від 24.01.2011 р.
Президенту України Януковичу В.Ф.
ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ
Шановний Вікторе Федоровичу!
        Під час подій на Майдані Незалежності в листопаді минулого року Ви відвідували наметове містечко «Місто Волі», де при зустрічі з нами, підприємцями – учасниками акції протесту, заявили, що Ви на нашому боці і запевнили, що жоден з протестувальників не зазнає переслідувань, і що за цим буде стежити Генеральна прокуратура України.
        Наразі ж ми стурбовані чисельними сигналами зі столиці та регіонів України про тиск на учасників акцій протесту з боку правоохоронних органів, безпідставні обшуки, затримання та арешти, що проводяться з грубими порушеннями процесуальних норм. Підтвердженням таких дій правоохоронців слугують як особисті звернення, що надходять до нас із різних куточків України, так і чисельні повідомлення й публікації в засобах масової інформації про факти переслідування підприємців, зокрема, С.Мельниченка у м. Києві, І.Запрудського в Луганську, Л.Гаїни в Чернівцях тощо.
        У зв’язку з цим закликаємо Вас дотримати слова, даного нам на Майдані Незалежності 27 листопада 2010 р., втрутитися в події, що відбуваються, та зупинити переслідування підприємців, що брали участь в акціях протесту проти прийняття розкритикованого, в тому числі й Вами, проекту Податкового кодексу України.
Від Ради ,, Міста волі” В.Дорош
м.Київ, 03150, вул.Анрі Барбюса, 11/2,        
 (044)501-02-94,   0505107289,
e-mail: mistovoli@gmail.com, web: www.mistovoli.org

6 коментарів

Тадеуш Новіцкі
А ви справді думаєте, що влада узаконеного бєспрєдєлу, який розпочався на Україні, зверне увагу на це звернення? Та кому потрібні дрібні підприємці? Я й сам останнім часом до них у певній мірі відношуся — жити ж треба. Просто не уявляю собі, як можна змініти ситуацію на краще!
Галина Єреміца
Я не думаю, я навіть впевнена в тому, що на це звернення буде формальна відписка «Проффесора».Так вважає пан Дорош, якщо він відправив це звернення.Хоча для мене цікаво буде отримати хоч якусь відповідь на нього, якщо вона взагалі буде.Пожвемо — побачимо.Змінити ситуацію на краще можна, якщо об'єдналася б хоча більша частина народу України, а не так як зараз відбувається — купками(підприємці, опозиційні партії).Чомусь в Тунісі можуть змінити ситуацію, а в Україні — ні.Народ ще не дозрів, але вічно так бути не може.Я вірю в те, рано чи пізно все зміниться на краще.
Альберт Комарі
Підтримка постів фотографіями — це великий плюс! Твої пости від цього стали цікавішими!
Галина Єреміца
Дякую. Я завжди роблю фото з подій, але раніше були проблеми з їх завантаженням.Виявляється, що їх треба зменшувати за розміром.Зараз це все дуже просто.
Лілія Шутяк
Так, справді! З фото воно набагато краще виглядає)
Надія Григоренко
Молодці, не стоять на місці, не мовчать! Хоч цей лист дійсно не буде мати ефекту, але це вже щось, це початок активного руху. Була б я підприємцем, теж приєдналась би, а поки що мені ще рано)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте