Націонал-патріотичні сили Буковини вшанували пам’ять Героїв Крут



29 січня 2011 року на Центральній площі біля пам’ятника Кобзарю представники націонал-патріотичних організацій краю зібралися на мітинг з вшанування пам’яті Героїв Крут — наприкінці січня 1918 року неподалік станції Крути відбувся героїчний бій українських студентів із більшовиками. Триста українських юнаків протистояли п’ятьом тисячам вояків російської червоної армії. Вони протримались майже добу, а потім були розстріляні.
        Чернівецька обласна організація ВО «Свобода» провела урочисту ходуз вулиці Шевченка до Центральній площі, де приєдналася до спільного мітингу.  І міська, і обласна влада даний захід проігнорувала. Вшанувати пам’ять Героїв Крут зібралися  приблизно 200 учасників – представників Блоку національних сил Буковини, місцевих організацій  «ВО Свобода», «За Україну», «Українська партія», «УНА-УНСО», «Громадянська позиція», громадської організації «Обнова». Прапори деяких  політичних партій в знак скорботи були пов’язані чорними стрічками. Не було на площі  представників «Фронту змін», ВО «Батьківщина» і, звичайно, Партії регіонів. Розпочався мітинг під дружній спів гімну України. Далі були виступи лідерів присутніх політичних сил та громадських організацій Буковини, які наголошували на тому, що з цих трагічних подій потрібно робити висновки, що Крути мають бути прикладом для нас.
        Голова Чернівецької міської організації ВО «Свобода», депутат обласної ради  Назар Горук у своєму виступі розповів, що вже в понеділок 31 січня 2011 року подасть звернення до Чернівецького міського голови Миколи Федорука щодо перейменування вул. Червоноармійської на вул. Степана Бандери та Бульвару Героїв Сталінграду на Бульвар Героїв Крут. Він поставив цю пропозицію на голосування прямо на площі і майже всі учасники проголосували за. Завершилася акція  викладанням хреста із запалених свічок в пам’ять про юнаків, які полягли в бою  за Україну.

3 коментарі

Тадеуш Новіцкі
Не перейменують ніколи! Але хотілося б, щоби назва «Червоноармійська» щезла з мапи нашого міста! Надто багато буковинців справедливо мають на неї зуба!
Галина Єреміца
Я сама хочу, щоб назви «Червоноармійська» та «Бульвар Героїв Сталінград» відійшли у небуття.
Володимир Карагяур
Єдини мінус як завжди нормально технічно підготуватися до акції вони не можуть.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте