В Чернівецькій міській раді відбувається щось не те...

4 лютого 2011 року  в Українському Народному Домі «Буковинська партнерська агенція» провелачергове засідання медіа-клубу «Незалежний сектор» на тему: «Чернівецька шахівниця: атака на «короля»?  Підставою для проведення засідання медіа-клубу стали події, що відбуваються у Ратуші. Нагадаю, що 25 січня 2011 року на сесіїміської радидепутати більшістю голосів затвердили новий регламент та положення про постійні комісії міської ради. Але Чернівецькій міській голова Микола Федорук заветував ці рішення, мотивуючи це тим, що вони суперечать Конституції України, Законам «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про статус депутатів місцевих рад».
        Конференц-зала Українського Народного Дому була переповнена вщент – почути аргументи за та проти подолання вето зібралися представники політичних партій, громадських організацій, засобів масової інформації та  експерти – близко 70-ти осіб.  Засідання транслювалось  он-лайн  на сайті www.chernivtsi.tv за технічної підтримки ТРК «Чернівці».
        Даний захід мав на меті  з’ясувати позиції сторін, тобто Чернівецького міського голови Миколи Федорука, представників фракцій політичних партій, представлених у Чернівецькій міській раді (Партія Регіонів, Батьківщина, Наша Україна, Фронт Змін, Свобода), почути думки експертів  та широко поінформувати громадськість міста про ситуацію, що склалася, можливі її наслідки для чернівчан. Мер на засідання не прийшов, оскільки пребуває у відпустці. Позицію міської ради відстоювали начальник юридичного управління міської ради Ілона Сарафінчан та консультант міського голови, екс-секретар міської ради Троян Єремічук.
        Повторно регламент та положення про постійні комісії Чернівецької міської ради сесія міської ради  розгляне 10 лютого 2011 року.
        Захід відбувся у рамках проекту «Експерти та медіа: діалоги взаєморозуміння», що реалізовується громадською спілкою «Буковинська партнерська агенція».
 
Повну стенограму  засідання медіа-клубу читайте тут:
http://bukinfo.com.ua/index.php?mcmd=shownews&lid=13425

13 коментарів

Богдан Бойко
і як Вам обговорення?
Галина Єреміца
Мені було цікаво почути аргументи за і проти, але я сподівлася почути це з вуст самого мера і керівників фракцій. Як завжди, було багато популізму в виступах депутатів, намагання себе попіарити.У висловленні своїх позицій була певна розмитість. На жаль, не вміють місцеві лідери не дотримувались елементарних норм етики спілкування (часто перебивали один одного, порушували регламент).Хоча найбільше мене вразило те, що всі вони говорили про те, що треба працювати, але чомусь не видно результатів їхньої праці, принаймні позитивних.
Микола Костинян
цікавий феномен. писано про це купу тексту (а на букінфо ще більше, там де стенограма — bukinfo.com.ua/index.php?mcmd=shownews&lid=13425), але особисто я не розумію в чому суть справи.
зі стенограми, з тої купи тексту, знайшов для себе користим лиш "… право на внесення кандидатур на затвердження ради, заступників міського голови і членів виконкому..." — й інтуїтивно уявляю, шо саме за це зараз ведеться боротьба.
я думаю, ситуація тут надзвичайно проста, і людина, що знайома з нею, може викласти суть справи трьома-чотирма реченнями. дуже коротко і вкрай зрозуміло.
гадаю, такого формату надзвичайно бракує в нашій журналістиці; і думаю ви могли б стосовно міської ради це зробити.
хоча б двома реченнями показати
1. суть претензії — хто шо хоче здобути а хто не хоче втратити;
і 2. хто з ким проти кого (+чисельність якшо йдеться про фракції)
Галина Єреміца
Миколо, цілком погоджуюсь з тобою.І думаю, що багато журналістів про це напишуть, але з них ніхто не подасть стенограму, щоб показати як з мухи роблять слона, як депутати вміють і можуть донести свою позицію.І стенограма забрала багато часу і здоров'я, тому писати короткий матеріал мені вже не було сенсу. І дякую за пораду.
Микола Костинян
чому це «багато журналістів» таким чином несподівано почнуть писати якщо ніколи цього не робили раніше?:)
звичайно, стенограма — класна штука, як і будь-який інший матеріал.
але отакої короткої суті проблеми дуже бракує в інфопросторі. я наприклад досі не знаю в чому ота суть; напишіть прямо тут у відповідь двома реченнями?
Галина Єреміца
Коротко: на минулій сесії міський було прийнято новий регламент та положення про постійні комісії, які Голова Федорук заветував. Новий регламент суттєво урізає повноваження міського голови.Депутати пропонують у регламенті не лише обговорювати, але й пропонувати кандидатури на посади керівників комунальних підприємств, установ, організацій, а також передати печатку секретарю міської ради, що не відповідає чинному законодавству (висновки Інституту держави і права імені Корецького та Інституту законодавства Верховної Ради, згідно з якими «регламент і положення потребують доопрацювання»).
Микола Костинян
а хто голосував за новий регламент?
значить, таки за крісла і повноваження війна
Галина Єреміца
За такий регламент проголосували 35 з 58 присутніх депутатів, 15 – проти, троє – утрималися. Зокрема, за — 17 від Партії Регіонів, 12 від « Батьківщини», 6 від «Нашої України», 1 позафракційний, утрималися — 2 депутати від ВО « Свобода» та 1 депутат від ВО «Батьківщина», проти голосували 15 депутатів від « Фронту Змін», не голосували 3 депутати від ВО « Батьківщина», 1 депутат від ВО « Свобода» та 1 позафракційний).
Микола Костинян
дякую! тепер вроді як усе зрозуміло:)
якшо про подальші події з цього приводу інформуватимете подібним чином — ціни вам не буде:)
Галина Єреміца
Дякую, Миколо. Приходь завтра на сесію міської ради — все стане зрозуміло.Головне, щоб ми всі в цій сесійній залі помістилися. До речі, перед початком сесії «Свобода» зробить офіційну заяву щодо того, як вона голосуватиме.
Микола Костинян
я уже яку сесію думаю собі «ну от нарешті треба піти подивитися ту сесію», і шоразу все ніяк:)
Святослав Вишинський
Спроба переглянути відео online завершилась фіаско — пустота того, що говорилось на засіданні медіа-клубу, змусила вимкнути плеєр через 15 хв. Ніякого конструктиву подібні публічні зустрічі не матимуть, оскільки жоден депутат не говорить те, що думає. Прослуховування сесій міської ради рівнозначне прослуховуванню сесій Верховної — що подібно до перечитування офіційних прес-релізів з листочка, головний смисл яких криється далеко глибше.
Богдан Бойко
це в тебе нет галімий і вірусів на компі купа)))а я дивився онлайн. трохи зависало, але дивився. коли говорив Руснак, то тоді вже трансляція припинилася, але то вже був кінець…

а що ти хотів, щоб тобі транслювали онлайн, як вони у казино, ресторанах, басейнах домовляються???)))
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте