Великий Кучурів – велике село чи маленьке місто?








Щоб визначити проблеми села, далеко ходити не треба. В цьому я переконалася, поїхавши в своє рідне село Великий Кучурів. Дійшовши до ІІ за планом установи, зламала каблук. Наступною установою для мене став «Ремонт взуття». Проблема будь-якого села – дороги…
 
Історія
Великий Кучурів – село в Сторожинецькому районі Чернівецької області. До сільської ради села Великий Кучурів входить село Годилів. Розташоване за 7 км від міста Чернівців та за 18 км від районного центру – міста Сторожинця. Межує із селами Кам’яна, Тисовець, Снячів Сторожинецького району та Волока, Коровія Глибоцького району. Через село проходить залізниця. Площа села – 3043,1 га. Великий Кучурів на те і Великий: тут проживає 8058 мешканців, з яких 98%   – українці, решта – росіяни, румуни, молдовани, білоруси та ін. Щороку кількість населення громади зростає за рахунок збільшення народжуваності та припливу населення з інших місцевостей через привабливе територіальне розташування. У Великому Кучурові є 103 багатодітні сім’ї.
 
Перша згадка про Великий Кучурів
Першу згадку про село знаходимо в історичних джерелах 1422 року, коли молдавський господар Олександр Добрий подарував Великий Кучурів боярину Богушу. Після цього протягом кількох століть село переходило з рук у руки воєвод і бояр, світських і духовних феодалів, які продавали або дарували його один одному.
1552 року село знову стало власністю молдавського господаря, який пізніше продав його монастирю Путна за 400 золотих. Пізніше молдавські господарі не раз видавали грамоти, в яких підтверджувалися права монастиря на Великий Кучурів і повинності селян на його користь.
28 червня 1940 року в село вступили радянські війська. З цієї нагоди у Великому Кучурові відбувся багатолюдний мітинг. Почалося нове життя.
 
Великий Кучурів – майже місто
У Великому Кучурові є все: школи – Великокучурівський ЗНЗ І-ІІІ ступенів, Годилівський ЗНЗ І-ІІІ ступенів, музична школа, дитячо-юнацька спортивна школа, два заклади культури, дві філії бібліотеки, два відділення зв’язку, відділення ВАТ «Ощадбанку», лісництво, аптека, телефонна станція, паливний склад, ветдільниця, пилорама, Придністровська дослідна станція садівництва, АПТОВ «Великокучурівське». З архітектурних пам’ятників – церква Пресвятої Богородиці. На території села діють такі релігійні об’єднання: православних християн Московського та Київського патріархатів, християн віри євангельської, євангельських християн-баптистів.
 Вже стало традицією проведення Дня села (храм – 28 серпня), де всі жителі беруть активну участь. Готуються національні страви. Проводяться організовано різдвяні, великодні, державні та національні свята.
 
Основне досягнення великокучурівців – газифікація села
Про газифікацію у Великому Кучурові мріяли давно. І мрія збулася.  З метою газифікації села було створено Великокучурівське сільське громадське товариство «Мрія», що збудувало підвідний газопровід протяжністю 32 км – від села Бобівці до села Тисовець через село Великий Кучурів. Газопровід збудовано за кошти громадян і за підтримки районної ради та адміністрації. Активну участь в проведенні робіт із газифікації села брали депутати сільської ради, члени виконкому та мешканці села. В 2006 році нарешті було запалено блакитний вогник.
Дитсадок «Малятко» — один з найкращих у районі
Найбільшою гордістю села є дитячий садок «Малятко» на три вікові групи, який відвідують 74 діток. Він збудований 2006 року спільними зусиллями райвідділу освіти та сільської ради (до цього в селі садочка не було). «Дитсадок розрахований на 50 місць, але ми з часом збільшили кількість ліжечок до 74. В садочку 3 групи – дітки від 2-х до 7-ми років. Дітки отримують повноцінне триразове харчування. «Але в нас існує велика черга – 167 заяв на відвідування садочка на даний час. Без черги до нас потрапляють дітки, батьки яких працюють у селі. Ми плануємо збільшити кількість місць: на сесії районної ради було прийнято рішення про реконструкцію старої школи під дитячий садок. Торік вже почалася робота – поміняли вікна, перекрили дах», – розповідає завідуюча дитячим дошкільним закладом «Малятко» Семенович Домка Олександрівна і веде мене в дитячі апартаменти. Тут я побачила гарні прибрані кімнати, бездоганні вбиральні, ввічливих працівників… (хоча про приїзд не попереджала). Поки ми з Домкою Олександрівною переходили з групи в групу, вона встигла похвалитися тим, що садочку дуже допомагають підприємці села. «Я не знаю в районі такого садочка, якому б стільки всього подарували підприємці: пральну машину, 2 холодильники, акваріум, 3 телевізори, 2 DVD, магнітофон, електроплиту, пилосос, посуд… Матеріально-технічна база в нас вища за середній рівень. Діти доглянуті, нагодовані і в теплі», – продовжувала Домка Олександрівна. «А проблеми у Вас є?» – не втримавшись, запитала я. «Проблеми – це перевантаженість у групах, будівництво харчоблоку, що зараз зрушило з місця, плануємо завершити до вересня місяця. Та найболючіше питання – автономне опалення, тобто підведення газу до садочка. Ми вже оформили документацію, але газ постійно дорожчає, тому постає запитання, чи буде воно доцільним. Також не маємо овочесховища, але вже закуплено ракушняк, цемент та арматуру – до літа плануємо збудувати», – відповіла завідуюча.
 
Великокучурівці мають підприємницьку жилку
Великий Кучурів – одне з найбагатших сіл Буковини, де активно розвивається підприємницька діяльність: як для села, тут більш ніж достатньо кафе, барів, магазинів, ресторанів. На території сіл Великий Кучурів і Годилів активно працюють різні приватні підприємства: «Квіти Буковини», «Вікна-Стиль», ТЗОВ «Сіанон-ЛТД», МПП «Комфорт», МПП «Меркурій», ПП «Дельта А», 3 цехи із розливу мінеральної води, 3 майстерні з ремонту автомобілів, 2 деревообробні майстерні, майстерня з ремонту теле- та радіоапаратури, швейна майстерня та майстерня з ремонту взуття, СТО з автомийкою, олійня, млин, пилорама, міні-пекарня та інші. Біля озера на куті Рутка збудовано базу відпочинку із кафе-баром. А ще велика кількість мешканців займається виготовленням весільних прикрас і парафінових свічок, чим і себе забезпечують, і людям роботу дають. За словами Великокучурівського сільського голови Миколи Георгійовича Єричука, в травні цього року планується ще й відкриття АЗС.
 
Але роботи
вистачає не всім…
Як і в Україні взагалі, у Великому Кучурові теж є дуже багаті і дуже бідні люди, причому останніх в рази більше. Це провокує між ними певні непорозуміння, що призводить до скоєння різного роду злочинів. Георгій Багнян, командир громадського формування при Великокучурівській сільській раді: «У Великому Кучурові відносно спокійно. Проблема села полягає в тому, що люди, особливо молодь, не мають стабільної роботи. І це спонукає їх до крадіжок, хуліганства. Але ми тримаємо ситуацію під контролем».
 
Великокучурівські освітяни почуваються комфортно
Великокучурівська школа – одна з найбільших в області. Збудована 1995 року, тут навчається 567 учнів. Дітям початкових класів і малозабезпеченим надається безкоштовне харчування. Дітей з віддалених кутів села до школи возить шкільний автобус. В школах облаштовані комп’ютерні класи з підключенням до Інтернету, діють спортивні секції із футболу, волейболу, баскетболу, боротьби самбо та інші. «Нам у школі комфортно, тому що самі собі створюємо комфорт. У цьому допомагають директор, райвідділ освіти, батьки», – розповідає заступник директора з виховної роботи Великокучурівської ЗНЗ Москаль Оксана Петрівна. Щодо існування в школі такого явища, як хабарництво, Оксана Петрівна зазначає: «В нашій школі таких питань не виникає, тому що в нас обдаровані діти. І все у нас вирішується батьківським комітетом».
Медицина потребує покращення матеріальної бази
У селі Великий Кучурів функціонує сільська дільнична лікарня на 10 ліжок, в с. Годилів – фельдшерсько-акушерський пункт. В СДЛ в 2007-2008 рр. проведено капітальний ремонт фасаду, замінено старе шиферне покриття на металочерепицю, встановлено металопластикові вікна. Реконструйовано приміщення котельні під автогаражі. Проведено газифікацію котельні. Всі роботи виконані за кошти місцевого та районного бюджетів. Кваснюк Валерія Віліусівна: «У нас на 100% фінансується невідкладна медична допомога, дотримання санітарно-епідемічних норм, транспорт. Сьогодні ми отримали заробітну платню за квітень (22 квітня). Але не вистачає сучасного медичного обладнання». Головний лікар розповіла і про те, що в рамках співпраці з Програмою розвитку ООН проведено повний капітальний ремонт ФАПу в с. Годилів.
 
Благоустрій села
Постійно проводиться робота щодо покращення санітарного стану та благоустрою населених пунктів. Стало традицією проведення весняного та осінніх місячників благоустрою села, облаштовано сміттєзвалище.  Допомогу в покращенні благоустрою села надають мешканці, у власності яких є 40 тракторів і 45 вантажних автомобілів. Те, що Микола Георгійович любить чистоту, я мала змогу побачити на власні очі. Ми їхали з ним по дорозі на Чернівці, і тут він несподівано зупинився. Вийшов з авто, підібрав сміття з дороги, кинув його в авто, і ми поїхали далі. Чим не приклад для наслідування?
  
Сільський голова газдує
Кінцевою точкою маршруту для мене став «білий дім» – Великокучурівська сільська рада. Навпроти сільської ради я помітила споруду з побитими вікнами. Це приміщення колишнього побутового комбінату. Зайшовши в кабінет сільського голови, одразу ж запитала про побиті вікна. Микола Єричук  пояснив: «Це приватна власність: приміщення продано людині, яка планує заново побудувати там сучасний побутовий комплекс». Варто зазначити, що Микола Георгійович – простий сивоволосий чоловік, з почуттям гумору, «без понтів», як кажуть. Він якраз повернувся з іншого кінця села, де ремонтують дорогу. Вінобраний сільським головою вже втретє. «Проблем у нас вистачає. Одна з проблем полягає в тому, що в нас немає земель запасу, оскільки вони були роздані як паї мешканцям сіл Тисовець та Снячів. З цього приводу ми звернулися до Академії аграрних наук з проханням виділити 10 га під будівництво для молодих сімей. Відповіді ще немає. Найболючіша проблема – дороги, довжина яких складає 185 км. Але сподіваємося на підтримку району та області, оскільки вони нам завжди допомагають. Хоча в селі працюють багато підприємств, але майже всі вони зареєстровані в м. Чернівці, а тому всі податки сплачують там. Це також є проблемою для села», – констатував Микола Георгійович. Здобутків також знайшлося чимало, але мене вразила фраза сільського голови: «Я нічого не вважаю своєю заслугою, тому що все це заслуги всіх людей Кучурова, всього села». Плани у сільського голови, як у Наполеона: реконструкція приміщення старої школи під дитячий садок, будівництво дитячої установи в с. Годилів, працевлаштування молоді, вирішення земельних питань і, звичайно, вічне питання – ремонт доріг. Якщо хоча б половину йому вдасться реалізувати – це вже буде серйозний результат. І ми йому бажаємо успіхів!
Коли поверталася в Чернівці, то спіймала себе на думці: хотілося б, щоб таких сіл,як Великий Кучурів, на Буковині, та й в Україні, було більше. Ось така вона, Великокучурівська правда.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте