Позовні заяви ініціативних груп залишили без розгляду

Причиною відмови став вихідний 3 травня
5 травня 2011 року Чернівецький окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову членів ініціативної групи з проведення референдуму щодо дострокового припинення повноважень Чернівецької міської ради до секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина. Представники ініціативної групи вважають, що Віталій Михайлішин грубо і зумисно порушив чинне законодавство України, відмовивши їм у реєстрації.Суд мотивував свою відмову тим, що був порушений термін подання позовної заяви. Адвокат Анатолій Попов, представник відповідача, який під час перерв у судовому засіданні постійно «висів на телефоні», подав під час розгляду справи два клопотання. Він намагався довести, що ініціативна група не є суб’єктом виборчого процесу, оскільки вона не зареєстрована, і наполягав на тому, що позов має розглядатися у Шевченківському районному суді міста Чернівці. Суддя Оксана Бойко таке клопотання відхилила. Проте після декількох перерв і відлучень до дорадчої кімнати суддя задовольнила друге клопотання сторони відповідача, в якому зазначалося, що позивачами порушені терміни подачі позовної заяви. Суд виніс рішення про те, що термін подачі позову спливав 3 травня, а позов був поданий 4 травня, тобто останнім днем подачі позову було 3 травня 2011 року. Юрист Ілона Сарафінчан, представник позивача, наполягала, що саме 4 травня є останнім днем подачі заяви, оскільки 1 травня припало на неділю, отже, 3 травня було вихідним днем. На подачу апеляційної заяви суд дав ініціативній групі два дні.
І знову «зіпсувати погоду» ініціативній групі можуть вихідні. Це збіг обставин чи щось інше? В кулуарах суду члени ініціативної групи обурювалися тим, що пан Михайлішин надав їм відповідь о 17.30, тобто за півгодини до кінцевого строку, а в даній ситуації вони що мали робити? Викликати працівників суду на роботу у вихідний день? Хоча, враховуючи нечітко прописану процедуру проведення референдуму, ініціативна група мала би зробити все так, «щоб комар носа не підточив». І юристи ініціативної групи мали б це знати. Не знають або вдають, що не знають… У народі ходять чутки, що справжньою метою ініціативної групи є не проведення референдуму щодо розпуску міської ради, а постійна присутність у полі зору чернівчан екс-мера Федорука, оскільки він має плани на Верховну Раду у 2012 році. Але це поки що чутки, які ініціативна група може спростувати, якщо доб’єтьсяпроведення референдуму.
Цікавим є те, що суд виніс однакові рішення обом ініціативним групам, так само, як і раніше, 28 квітня 2011 року, пан Михайлішин надав їм однаковісінькі відповіді-відмови. Вони змовились?
Нагадаємо, що причиною звернення до суду стала відмова секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина у реєстрації ініціативної групи з проведення референдуму 28 квітня 2011 року нібито через відсутність документального підтвердження постійного місця проживання на території міста Чернівці громадян, включених до списків та до складу ініціативної групи.
Рішенням суду не задоволена жодна зі сторін
Представник відповідача Анатолій Попов не задоволений рішенням суду, оскільки вважає, що суд взагалі не мав відкривати провадження по цій справі, а ця позовна заява мала розглядатись не в Чернівецькому окружному, а в Шевченківському районному суді м. Чернівці.
Представник ініціативної групи Івашин Ю.О. після рішення суду заявив, що найближчим часом вони визначаться, як діяти далі, – чи звертатися в Апеляційний суд, чи проводити нові збори громадян, на яких знову будуть ініціювати питання проведення місцевого референдуму.
Коли верстався номер, стало відомо що ініціативна група не зверталася до Апеляційного суду. Було прийнято рішення провести заново збори громадян, тобто діяти за процедурою. Дата та місце проведення зборів узгоджується. Крім того, ініціативна група подала інформаційний запит Михайлішину, в якому просять пояснити причини відмови в реєстрації. Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», який вступив в силу 9 травня 2011 року, пан Михайлішин має надати відповідь ініціативній групі протягом 5-ти днів.
 
 



 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте