У Чернівцях День Перемоги пройшов тільки під державним прапором


Засідання колегії Чернівецької облради, на якому розглядалось звернення депутатів щодо скликання позачергової сесії обласної ради VІ скликання, відбулося 6 травня 2011 року. Зазначене звернення на ім’я заступника голови обласної ради Валентина Маніліча за підписами депутатів з кількома додатками, що містили низку інших звернень, надійшло до обласної ради 5 травня 2011 року.
Керуючись частиною 7 статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Регламентом обласної ради, депутати вимагали скликання 6 травня 2011 року позачергової сесії Чернівецької обласної ради. На пленарному засіданні позачергової сесії пропонувалося розглянути проект Звернення до Президента України В.Януковича щодо накладення вето на Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.» (Щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги)».
Як повідомила прес-служба Чернівецької облради, члени колегії обласної ради ознайомились із службовою запискою юридичного відділу виконавчого апарату обласної ради. Тому не дивно, що «висновки юридичної служби засвідчили невідповідність поданих депутатами звернень чинному законодавству України та Регламенту Чернівецької обласної ради через відсутність проектів рішень з питань запропонованого порядку денного та відсутність необхідної кількості підписів депутатів у зверненні до особи, яка виконує обов’язки голови обласної ради».
Того ж дня, 6 травня 2011 року, за ініціативою Чернівецької обласної організації ВО «Свобода» біля стін міської ради та обласної державної адміністрації було проведено мітинги-протести проти використання червоних прапорів на Буковині та в Чернівцях. В цих заходах взяло участь більше сотні людей, для яких червоний прапор є символом нищення вільних народів, уособленням тоталітарного режиму, що для свого самоствердження знищував мільйони мирних мешканців. Зі своїми прапорами до участі в заходах долучилися представники «Батьківщини» та «Фронту Змін». З 16 години мітинг розпочався на Центральній площі біля стін міської ради. Промовці наголосили на необхідності проведення акцій протесту проти використання червоних прапорів. Представники влади, які провокують людей на протистояння, мають суттєво іншу мету – відволікти людей від боротьби за свої права та свободи. Верховна Рада, прийнявши провокативний закон, поставила під удар всіх керівників державних установ та органів місцевого самоврядування, адже у випадку підписання цього Закону Президентом України невиконання його буде тягнути за собою відповідальність. А як вчинять ті чи інші керівники, невідомо. Проведенням протестних мітингів громада висловила своє рішуче слово проти повернення до кривавого минулого та використання тоталітарних символів. Такі мітинги – реакція людей на провокативні дії влади.
Учасники заходу пройшлися маршем від стін мерії до приміщення обласної державної адміністрації, біля якої мітинг-протест продовжився. У своєму виступі голова Чернівецької обласної організації ВО «Свобода» Віталій Мельничук зазначив: «Завдяки людиноненависницькій суті комуністичної ідеології за менш ніж сто років було знищено лише українців близько 20 мільйонів. І саме через цей червоний терор ні за яких умов неприпустима навіть думка використання спільно з державними червоних прапорів в будь-якому вигляді, адже це наруга над пам’яттю мільйонів невинно убієнних людей. Ті, хто провокує суспільство на протистояння через чорну згадку про минуле, повинні відповісти за це. Тому ті, хто проголосував у Верховній Раді за цей антинародний закон, мають бути притягнуті до відповідальності. Крім іншого, в цьому Законі йдеться не лише про одноразове використання червоних прапорів, але й використання їх в заходах, що стосуються згадки про бойові дії Другої світової війни, а це –вшанування визволення населених пунктів, форсування водних артерій, відзначення значних військових операцій та інші заходи, пов’язані з пам’яттю про ті буремні часи. Владі недопустимо таким чином розворушувати пам’ять. Нехай цим займаються історики та дослідники, а зараз вкрай необхідно вирішувати соціальні та економічні проблеми, ігноруючи які ми не зможемо розвиватися, і українське суспільство вкотре втратить можливість бути повновладним господарем на своїй землі». На відміну від міської ради, де ніхто до протестувальників не вийшов, на сходах з’явився пан Галиць,який навіть насмілився взяти в руки гучномовець і запевнити протестувальників, що червоних прапорів на Свято перемоги не буде. На завершення заходу перед сходами до обласної адміністрації було кинуто шматок червоної тканини, що символізувала собою тоталітарну символіку, а кожен з учасників мітингу-протесту мав можливість продемонструвати своє ставлення до червоного прапора. Багато учасників мітингу витирали ноги, дехто плював і навіть гасив сигарету об цю червону ганчірку. У натовпі говорили про наміри справити на цей шматокприродні потреби, але бажаючі злякалися міліції.
Нагадаємо, що Михайло Папієв на апаратній нараді 4 травня заявив: «На День перемоги на державних установах області будуть встановлені державні прапори». В Україні є державна символіка, і вона має використовуватися під час святкувань. Думаю, такі підходи мають бути і в органах самоврядування Буковини». До пана Папієва прислухався і в.о. мера Михайлішин: на День перемоги червоного прапора на жодній державній установі Чернівців не було.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте