Кожен має право на працю!













        12 травня2011 року у  залізасідань Чернівецького обласного Центру зайнятостіКонфедерація профспілок недержавного сектору економіки Чернівецької області провела  круглий стіл «Право на працю для тих, кому за 40».
        Конфедерацією профспілок реалізується черговий проект під назвою «Право на працю!», спрямований на вирішення актуальної проблеми суспільства — дискримінації трудових прав громадян за віковою ознакою.
Проект «Право на працю!»  розроблений Конфедерацією профспілок у 2010 році, який було підтримано Міжнародним фондом «Відродження» в рамках програми «Верховенство права». Для фонду «Відродження» було несподіваним, що місцева профспілкова організація подала заявку на участь у конкурсі проектів. Це свідчить про те, що  профспілки, найчисельніші громадські організації України, в останні роки певною мірою самоізолювались від решти громадських організацій. Але Конфедерація профспілок прагне бути в центрі громадського життя громади Чернівецької області, стояти на захисті інтересів громадян.
Проблема, на вирішення якої спрямований проект,  також певним чином незвична, вона зачіпає громадян, але до сих пір на неї не звертали уваги. Проблема дискримінації трудових прав громадян за віковою ознакою, на сьогодні є актуальною суспільною проблемою. Кожний третій громадянин працездатного віку – це людина якій за 40-45 років. Особливої  актуальності ця проблема набуває в умовах пенсійної реформи в Україні та підвищення пенсійного віку для жінок.
«Ми стверджуємо, що в Україні має місце дискримінація людей старшого покоління щодо їхніх прав на працю! Отже і  мета проекту «Право на працю!»:захист законних трудовихправ напрацютагідну заробітнуплатугромадян, вік яких більше 40-45 років – мешканців Чернівецької області», — заявила Голова Конфедерації профспілок недержавного сектору економіки Лідія Анциперова.
Незрозумілим в цій ситуації є той факт, що багато людей волають про дискримінацію в трудових відносинах, але чомусь ніхто з них не подав жодного судового позову. Віктор Грушевський, начальник територіальної інспекції в Чернівецькій області: «Дискримінаційні тенденції за віковою ознакою присутні. Протягом минулого року до нас надійшло близько 150 звернень, але не було жодного звернення  щодо  неприйняття на роботу за віковою ознакою. Це пояснюється тим, що в законі це не прописано, тобто  це не є порушенням згідно законодавства».
         Тетяна Кушнір  через скорочення штату втратила роботу, не допрацювавши до пенсії один рік. Всі спроби працевлаштуватися за фахом успіхом не увінчалися: «Куда бы я не обращалася по обьявлению и так спрашывают возраст. Я говорю — 54 года. И мне было отказано, ссылаясь на то, что я пожилой человек. Я на себе почувствовала  эту дискриминацию громадян за віковою ознакою».
В свою чергу заступник директора Чернівецького обласного центру зайнятості Ольга Шевчук повідомила, що у 2010 році було працевлаштовано більше 9 тисяч осіб, з них майже 3 тисячі – це люди, яким за 40. «Ми ведемо роз’яснювальну роботу з роботодавцями в цьому напрямку»,  — наголосила вона.
Директор підприємства «Арніка» Тетяна Козлова вважає: «Проблема не в роботодавцях, а в системі. У нас на підприємстві працює 250 чоловік, і не виникає жодних питань – хто пенсіонер, хто молодий, важливо як людина працює».
 
Метою  проекту є подолання ганебного суспільного явища — дискримінації громадян за віковою ознакою в трудових відносинах. Що це за явище – дискримінація громадян?
 
Будь-яка дискримінація – явище незаконне і незалежно від моделі на будь-якому ринку праці існують у тій чи іншій мірі елементи дискримінації громадян. Ступінь розповсюдженості дискримінації залежить від розвитку соціальних і економічних відносин, рівня законодавчої діяльності (наявності та якості відповідних законів), від надійності контролю за виконанням прийнятих законів. Виявити дискримінацію у прямому виді, підрахувати кількісно важко, через те що роботодавець відмовить у роботі найманому працівникові з фактично дискримінаційних причин, але знайде багато формальних приводів відмови. Дискримінація на ринку праці негативно впливає  на зайнятість громадян — жінок, молоді, осіб передпенсійного віку та інших категорій, а також  дискредитує державні інститути, підриває довіру до них. Тому кожна держава веде боротьбу з таким явищем, яке становить вагомучастину державного регулювання зайнятості населення.
 
 
Чому саме Конфедерація профспілок наголошує на цій проблемі?
 
 
Основною місією діяльності Конфедерації профспілок недержавного сектору економіки Чернівецької області є:
·        здійснення представництва та захисту трудових, соціально — економічних прав та інтересів найманих працівників;
·        внесення пропозиції суб’єктам права законодавчої ініціативи і відповідним органам державної влади, місцевого самоврядування про прийняття, або внесення змін до законів та інших нормативних правових актів, які стосуються трудових і соціально-економічних прав і інтересів громадян.
Попередньо Конфедерація провела підготовчу роботу й організувала мережу організацій, зацікавлених у реалізації проекту «Право на працю!»: громадська організація «Центр захисту прав підприємців», громадська організація «Асоціація роботодавців Чернівецької області», громадська організація «Чернівецька обласна організація ветеранів», Чернівецький обласний та міський Центр зайнятості, територіальна державна інспекція праці у Чернівецькій області, громадська спілка «Буковинська партнерська агенція»
«Ми вважаємо, що реалізація проектної пропозиції дозволить привернути суспільну увагу до наявної проблеми забезпечення трудових прав літніх людей й створити у Чернівецькій області дієвий механізм збільшення рівня легальної зайнятості та забезпечення трудових прав людей старшого віку», — наголосила Лідія Анциперова.
Як профспілки реагують на прояви дискримінації в трудових відносинах? Які конкретні кроки вже зроблено Конфедерацією під час реалізації проекту «Право на працю!» для подолання цього негативного суспільного явища?
На  переконання Голови Конфедерації профспілок недержавного сектору економіки Чернівецької області Лідії Анциперової, тільки суворе дотримання законодавства є неодмінною обов’язковою умовою подолання будь-якого негативного явища в суспільстві, будь то дискримінація в трудових відносинах чи ганебна корупція в державних органах.
Що стосується конкретних кроків, то Конфедерацією профспілок з початку року було проведено робочі зустрічі за участю громадських та профспілкових організацій, під час яких було підготовлено  звернення до Верховної Ради України щодо внесення змін до Трудового кодексу ст. 3, 4, 31 стосовно врахування пропозицій щодо недопущення дискримінації права на працю за віковою ознакою та відповідальності роботодавців за це.
Пропозиції до Трудового кодексу України, які запобігають дискримінації громадян за віковою ознакою були направлені народним депутатам Верховної Ради України, в тому числі  головам  фракцій   ВРУ, народним депутатам   В. Харі, Я. Сухому, О. Стояну. Одночасно розроблені та надіслані пропозиції про внесення  змін до диспозиції статті 161 Кримінального Кодексу України.
 
Коаліцією громадських організацій направлені пропозиції депутатам Чернівецької міської ради та Чернівецької обласної ради та  запропоновано розглянути можливість прийняття рішення, яке би  передбачало створення умов для   залучення працездатних громадян старшої вікової групи через Центри зайнятості, інші можливості до надання робіт та послуг за кошти державного та місцевого бюджетів, як заходів соціальної підтримки вразливих груп населення.
В рамках проекту Конфедерацією профспілок недержавного сектору економіки Чернівецької області виготовлено інформаційно-агітаційні плакати для розміщення їх в якості соціальної реклами, яка спрямована на привернення уваги громадян до проблеми дискримінації за віковою ознакою.
І як відомо, обговорення проблеми є кроком для її усвідомлення і в подальшому вирішення.
 
Девіз Конфедерації профспілок  – «РАЗОМ – ДЛЯ КОЖНОГО!». А це значить, що Конфедерація профспілок запрошує до співпраці  і готова надати підтримку та сприяння як трудовим колективам, так і кожному громадянину!
Контакти – (0372) 57-41-18, факс(0372)57-30-34, kpnse_cv@bigmir.net

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте