На міському пляжі Чернівців пройшов фестиваль «Студентська республіка-2011»

30-31 липня 2011 року на міському пляжі Чернівців пройшов регіональний фестиваль «Студентська республіка-2011», організаторами якого виступила ЧОМГО «Молоді Регіони» та управління сім’ї, молоді та спорту Чернівецької ОДА. Це така собі «гра в державу», де створюється свій Нацбанк, діє своя валюта — студрик, відбуваються вибори. Програма фестивалю передбачала також дебати, різноманітні квести, конкурси, спортивні змагання. Участь у фестивалі брали 4 команди з 4-х ВУЗів: ЧНУ ім. Ю.Федьковича, Буковинського державного медичного університету, Буковинської державної фінансової академії та Чернівецького коледжу дизайну та економіки. В новоствореній державі діяло своє Міністерство інформації для інформування громадян Студреспубліки про все, що відбувається в країні, яке випускало радіоновини та газету «Республіканські вісті», а також РАЦС, який зареєстрував за 2 дні 31 шлюб. Одружилися навіть координатор регіональної Студреспубліки Володимир Карагяур та міс глядацьких симпатій Оксана Лютік.
 
Олександр Довганич, начальник управління сім’ї, молоді та спорту Чернівецької ОДА: «Студенти – такий народ, що його треба організовувати. І я думаю, що ми сьогодні втілимо наше намагання в життя і ми їх організуємо. Ми їх забезпечили фінансуванням, харчуванням, а від них – тільки гарний настрій і гарне проведення часу. Студреспубліка – це також згуртування студентів, тому що є навчання, є пари, і є дозвілля, і треба проводити гарно дозвілля. Студреспубліка виховує у всіх аспектах – і в культурному, і в спортивному, і так само в політичному, тому що тут обирають мера  та Магістрат Студреспубліки, який поїде захищати честь нашої області на Веукраїнську Студреспубліку в Крим».
 
Василь Нікітін, Голова Чернівецької обласної молодіжної громадської організації «Молоді Регіони»: «Цим заходом ми хотіли згуртувати молодь. Створюючи цю мінідержаву за аналогом діючої держави, де існує своя валюта, свої соціально-економічні інтереси, правові відносини, ми хочемо згуртувати студентів, молодь, надати якісь стимули в цьому житті, показати, що все може статись так, як вони самі собі зроблять. Родзинкою Студреспубліки є те, що тут буде обраний мер та Магістрат Студреспубліки. Вони будуть представляти нашу область на Всеукраїнському етапі, який відбудеться вкінці серпня і там ми будемо змагатися з іншими регіонами».
 
Володимир Карагяур, координатор регіонального фестивалю «Студреспубліка-2011»: «Рівень підготовки фестивалю – ми зробили все, що могли. Найбільшою проблемою, звичайно, була погода, ми до останнього моменту не знали, проводити фестиваль чи ні. Разом всі молилися. Напевно, і як бачимо, погода до нас поставилася добре. А так – все нормально. Враховуючи, що Студреспубліка в Чернівцях не проводилася багато років, і зараз ми знову починаємо її проводити, я думаю, для першого разу це досить нормальна організація. Участь беруть 4 команди, близько 130 учасників».
 
Олександр Щерба, член міжнародного комітету мультифестивалю «Студреспубліка»: «На сьогоднішній день «Студреспубліка» в принципі є найбільшою кузнею кадрів в Україні, саме молодіжних кадрів. Специфіка «Студреспубліки» в кожному регіоні своя. Не можна сказати, що вона має відбуватися за шаблоном, тому що це є креатив місцевого оргкомітету, це є врахування місцевої специфіки. Головне, що на виході цих проектів виходять дійсно дієві й активні люди, котрі потім займають достойні щаблі  в Україні. Проект здійснюється вже 13 років і люди, які починали в русі «Студреспубліки», чогось навіть сьогодні досягли. На сьогоднішній день «Студреспубліка» відбувається в Білорусі, проектується в Молдові. На жаль, у зв’язку з останніми подіямив Білорусі, проект там не може відбутися. Сподіваємося, що найближчим часом фестиваль відбудеться і в Росії – зараз там працюють наші представники. «Студреспубліка» вже є міжнародною, тому що на фестиваль приїздять з Росії, Грузії, Молдови, Білорусі, США, Польщі, тобто досить багато представництв і багато молоді, котрі представляють навіть всесвітні молодіжні організації. На сьогоднішній день традиція така, що кожного року фінал «Студреспубліки» відбувається в Криму — цього року він  проходитиме 23-26 серпня у м. Євпаторія».
 
В рамках фестивалю «Студреспубліка» відбувся конкурс «Міс Студреспубліка-2011». За корону боролися 7 представниць прекрасної статі. Спочатку вони продефілювали по подіуму у вечірніх сукнях, потім коротко презентували себе. За умовами конкурсу учасниці мали представити свою концепцію «Як я бачу майбутнє свого краю» та презентувати власні таланти. Всі учасниці були гідні титулу першої леді, однак міс «Студреспубліка-2011» стала учасниця команди «Градус» (БДМУ) Вікторія Юзько. Перша віце-міс – Діана Гоменюк (ЧНУ), друга віце-міс Яна Рогожа (БДМУ). В рамках конкурсу виступили групи КВН «КлубНичка», «Без понтов», а також відбувся показ авторської колекції учасниці конкурсу Софії Тодорюк. Після конкурсу відбувся святковий феєрверк.
 
Чернівецький міський благодійний фонд «Нова сім’я», який займається профілактикою ВІЛ-СНІДу, також долучився до проведення фестивалю – роздавав презервативи «на шару». 
 
В другий день фестивалю відбулися вибори мера та Магістрату Студреспубліки. Участь у виборах брали 3 кандидати:
 
Кравець Андрій Юрійович – висуванець політичної партії «Світло майбутнього» (БДФА);
Курікеру Михайло Анатолійович — висуванець політичної партії «Градус» (БДМУ);
Мельник Марта – висуванка політичної партії «ППРП» (ЧНУ).

Партія Зелених (ЧКДЕ) свого кандидата на посаду мера не висувала, її представники балотувалися в Магістрат. За результатами голосування мером Студреспубліки став Кравець Андрій Юрійович з команди «Кольорові» (БДФА), який набрав 73 голоси. Курікеру Михайло Анатолійович з команди «Градус» (БДМУ) набрав 21 голос, Мельник Марта з команди «В Шортах» (ЧНУ) – 6 голосів. Результати голосування в Магістрат наступні: політична партія «Світло майбутнього» (БДФА) – 32 голоси, політична партія «Градус» (БДМУ) – 22, політична партія «ПРПП» – 49, Партія Зелених – 0. Отже, на фінал фестивалю «Студреспубліка-2011»,  який відбудеться 23-26 серпня 2011 року на березі Чорного моря в Євпаторії (Крим) поїде Андрій Кравецьта 4 депутати Магістрату від ЧНУ, 3 від БДФА, 2 від БДМУ, 1 від коледжу. Апогеєм фестивалю стало нагородження переможців всіх конкурсів, які відбувалися протягом 2-х днів Студреспубліки.

4 коментарі

Святослав Вишинський
«Студенти — такий народ, що його треба організовувати. І я думаю, що ми сьогодні втілимо наше намагання в життя і ми їх організуємо». — Чи можливо було іще більш реакційно висловити всю суть політики держави щодо студентства як революційного класу? Цитата варта мемуаризації.
Володимир Антонюк
Найвеселіший коментар Василя Нікітіна — я просто два рази перечитав оцю… мало не сказав «ахінєю» оцю замашку на велич — «мінідержаву за аналогом діючої!!! — нове слово!!! держави ....», а це ващє — «Родзинкою Студреспубліки є те, що тут буде обраний мер...» — в діючій ;))) державі Партія Рецидивістів незаконно змістила мера ;))) в Чернівцях і в Києві
Володимир Карагяур
Володимире, не перебільшуйте! Там все було дуже чесно. І мер«Студреспубліки» переміг з великим відривом.
Володимир Антонюк
У Вашій чесності я не сумніваюсь ;). Та в тому то і справа, що спочатку молодь привчають до чесності, а потім ці люди стикаються з жахливою реальністю — коли вибори масштабно фальсифікуються, а потім фальсифікатори отримують звання «Героя України». І тут починається розчарування. І молодь на вибори не йде… Так і цей представник «молодих рецидивістів» намагається таке ж побудувати і в молодіжному середовищі. Благородна мета — бандити взялись і за молодь.Досвід товарисча Гітлера на озброєні.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте